Icon

WA Architecture Awards 2015 Commendation for The Pilbara Vernacular House

Gresley Abas Architects won a commendation at the WA Architecture Awards for The Pilbara Vernacular House in the Residential Architecture – Houses (New) category for 2015!
Thank you to The Australian Institute of Architects WA Chapter and everyone from our studio, LandCorp and Eaton Building involved in this exceptional project.

http://www.landcorp.com.au/…/Ma…/Pilbara-Demonstration-Home/

http://architectureau.com/arti…/2015-wa-architecture-awards/

Posted by Heather

Landcorp’s Gen Y Competition Awards

The GA team L-R: Lisa McGann, Greg James, Johannes Lupolo Chan, Miriam Jeffreys, Jenni Star

The winner of Landcorp’s Gen Y housing Competition was announced last Monday night, at a very polished awards soirée held at the Old Swan Brewery, and compared by the incomparable Fenella Kernebone. Congratulations go to David Barr and his team for taking home the Prize. We can’t wait to see his design built!

The Gresley Abas team did not go home empty-handed however, earning the sole Commendation awarded in the competition. Word is the judging was very close, and we’re happy to hear that we provided the judges with a compelling alternative and a difficult decision to make. The Gap House was commended for it’s rationality, affordability, replicability, and it’s highly legible plan. We agree (of course!) so perhaps the Gap House will find another incarnation someday.

Enormous thanks go to Landcorp – particularly Anna Evangelisti who championed and ran the competition.

Check out some images from our submission below. More info from Landcorp here.

Posted by Greg

Green Bottle – JLC Study Tour: USA Contemporary Classics

Gresley Abas invites you to a green bottle talk with our own Johannes Lupolo-Chan following his recent tour of USA architecture.

Location              Gresley Abas Studio | 1/816 Hay Street | Perth CBD

Date                      Friday 7th February | 5:00pm for a 5:30pm start

RSVP                     contact@gresleyabas.com.au

For further information on Johannes’ winning competition entry and prize tour click here

  

Posted by Heather

GA + GenY

Landcorp Generation Y Housing Competition

Great news – Gresley Abas’ entry has been shortlisted in Landcorp’s Generation Y Demonstration House Competition!

Stage 1 of the competition called for ideas from young Architects – something GA’s spring chickens are never short on. The problem to solve: access into the housing market for WA’s Generation Y.

Stage 2 requires a concept design for the demonstration house, which will be built at Landcorp’s new Fusion development in White Gum Valley.

Stage 3 will be to document and construct the winning design, so stay tuned!

Kudos to Landcorp for providing this catalyst for innovative, sustainable and adaptable living options for Gen Y, and congratulations to GA’s residential wunderkind Lisa McGann and her rag-tag team of loveable Youngsters!

Best of luck to the 5 other shortlisted teams :)

Posted by Greg

Third time’s a charm!

Our very own Johannes Lupolo-Chan, a graduate architect here at Gresley Abas has enjoyed success in three national architecture and design competitions over the past few months. He was recently announced as the national winner of the 2013 CSR Cemintel 9 Dots Award, winning a 17-day architectural study tour around the USA with esteemed architect and jury member Malcolm Carver in October.

In July, Johannes’ individual entry in the international design competition for a new Australian prime minister’s residence Lodge on the Lake, was shortlisted in the Top 20 in the world (out of 242 entries) and exhibited at the National Gallery of Design in Canberra from August – October.

In early August, it was announced that Johannes was a finalist in the prestigious 2013 Reece Bathroom Innovation Award, for his innovative design for myReece – a bathroom management system designed to integrate all Reece bathroom products through technology and as an integrated piece of bathroom furniture.

CSR Cemintel 9 Dots

The CSR Cemintel 9 Dots Award’s brief for 2013 was for a single dwelling or multi residential space designed to address urban and suburban density issues in Australia’s cities. Johannes’ winning entry proposes the 10×10 House – a typology for lane way houses in Perth’s inner suburbs. Designed for small 10×10 minimum subdivisions at the rear of properties adjoining laneways, it can be used as a granny flat for multi-generational families, rented out to young professionals or sold off as an investment property.

Congratulations Johannes!

10x10 Laneway House - Winning Entry in CSR Cemintel 9 Dots Award 2013

 

Shortlisted Entry – Lodge on the Lake International Design Competition 2013

Finalist - Reece Bathroom Innovation Award 2013 - 'myReece'

Posted by Heather

Flinders Street Schemes Revealed

Gresley Abas amongst a host of other Flinders Street Station Design Competition entries have gone on exhibit in Melbourne last week.

Ahmad and Mim attended the opening.

Follow these links to check out more info.

Architecture & Design – Architecture rebels reveal Flinders Street Competition entries

The Red and the Black Architect – Flinders Street Designs Set Free

Check out our entry here…

Posted by phil

There is movement at the Station!

The Victorian Government is currently running an international ideas competition for Flinders Street Train Station, to ‘re-energise the station and its surrounds, preserve its heritage and improve transport functions.’

118 entries were submitted from across the globe, including one from Gresley Abas, in association with Tim Pardoe and Luis Schilling.

Check out our entry below, the result of a pizza-fueled late night or two.

GresleyAbas_Flinders Comp_render_aerial

GresleyAbas_Flinders Comp_render_East

Our proposition aimed to consolidate the site as the principle public transport hub for city commuters, so we reconfigured the streets to optimise the precinct as a pedestrian-friendly civic and transport hub. At the same time, we introduced a range of public and private uses, civic accessibility and activation at all scales. We brought new life to both sides of the Flinders Street Administration Building, preserving the existing qualities that currently exist over, under and alongside the current station operations, and introduced new uses and development opportunities at the western end of the site.

GresleyAbas_Flinders Comp_render_concourse

Our strategy was simple. The Station Precinct was opened up to public access, offering its potential to the same urban revolution that has occurred elsewhere in Melbourne. Our proposition aimed to create the conditions that would allow the existing urban momentum to grow into the spaces that are offered by the redevelopment of the site.

GresleyAbas_Flinders Comp_render_bridge

The solution was based on:

  • Transport transfer efficiency – improved access and egress to all train platforms, particularly from the western approach
  • Permeability – pedestrian access created across the site to reconnect the precincts and attractions distributed around all sides of the station: particularly the north-south connection between Southbank and city centre.
  • Activation – the Station precinct established not just as a public transport transit hub, but as an activated iconic destination in its own right. This would include the introduction of activation and adaptive uses to existing buildings, and the creation of new development at all scales along the edges and over the top of the site.

In order to achieve all this, an elevated ground plane was draped across the site to extend a pedestrian trajectory that commences at the existing eastern concourse. Moving westwards, this new podium performs as Precinct entrance, Station concourse, public open space, and mixed-Use development podium.

Along this east-west trajectory, numerous connections were established to the north and south, allowing complete permeability across the precinct. These will be key in unlocking the existing ‘separation’ between the Hoddle Grid, Southbank and Federation Square.

GresleyAbas_Flinders Comp_plans

GresleyAbas_Flinders-Comp_diagramsGresleyAbas_Flinders Comp_sections

Congratulations and good luck to the 6 shortlisted entries!

 

Posted by Greg

St George’s Cathedral Sculpture Project

Gresley Abas recently completed a proposal for a sculpture on the ground at St George’s Catherdral in Perth.

This proposal for the Sculpture Project draws inspiration from the symbolic abstraction of St George and the Dragon. St George is represented as a grounded landscape element – using form and light to represent St George’s Cross. The Dragon is represented as a ‘dismembered’ assemblage – made of specially treated aluminium scales that hover over the base of the grassy bank.

Site CollageTop ViewStreet level perspective

Some images of the proposal…

Posted by admin

Shinkenchiku Residential Design Competition

This project was the entry submitted by Gresley Abas for the Shinkenchiku Residential Design Competition run by Shinkenchiku-sha Co. Ltd in conjunction with the Japan Architect Journal. The competition was to honour the memory of architect and educator John Hedjuk and his three by three grid (nine-square) by designing four houses in a hypothetical four by four (sixteen-square) ‘Garden City’ grid.

The brief included strict spatial requirements for the houses as well as the requirement to consider issues such as orientation, contiguity, privacy and the construction of the scheme as a whole.

Using the projects proposed grid, Hejduk’s original grid was transposed into the sixteen-square-grid field. A series of geometric steps initiated by the original transposition created a field of possible conditions: interference, interruption, intersection, rotation and overlay, allowing for the creation of the core footprint of the proposition. Point and line where drawn into a generative ‘pinwheel’ arrangement of possible dwellings.  The ghost(s) of Hejduk’s nine-square-grid emerged at points where the geometric juxtaposition of the two grids manifests.

Through the dialogue between the two principles (dis)ordering the site, an armature for the proposition was extracted. The armature defined the structural backbone for the proposition. The contiguity between the dwelling modules enabled further breakdown and the redistribution of boundaries. The proposition was able to re-present itself as a complex of 2, 4, 6 or even 8 dwellings of various sizes. The mix recognised the decreasing predominance of the nuclear family as the basis for organising the hierarchical nature of domestic space.

As a typology to be extended over a larger area, the proposition was a flexible variant with multiple possibilities.  The courtyard principle provides an inner sanctum to each cluster of dwellings distributed within the greater expanse of a ‘Garden City’.  Meanwhile: variations in the type, number and configuration of dwellings within each sixteen-square-grid cluster provide a rhythm and variance pattern within the framework of the established typology.

0102Plan

AxonometricStreet level perspectiveTop level perspective

Internal courtyard perspectiveEntry perspectiveInternal courtyard perspective

Posted by admin

Reece Bathroom Innovation Award

This project was the entry submitted by Gresley Abas for the annual Reece Bathroom Innovation Award. The brief was to design either a single or series of bathroom products or bathroom furniture items.
Vanity viewShower viewShower / Wc view

AxonometricShower meterWc view

The entry, named “The Heart of Gold” is a unified bathroom core incorporating WC, shower  (with water usage meter) and vanity as well as associated hot water system and cistern.  Another key goal was to adress sustainability issues such as water use, minimising material use and costs when installing a complete bathroom and associated services.

Posted by admin